Haïti

Donderdag

De onrust wordt wel iets meer hier. Alles is nu dicht. En ook de weg naar het vliegveld is nu afgesloten naar wat we horen. Dus het wordt nu wel spannender. Iedereen wacht tot de president praat… In ons plaatsje is het nog wel rustig, het enige dat wij er van merken is dat we geen vers voedsel kunnen halen omdat de marktjes er dus niet zijn. Niks meer geleverd wordt, we hebben gekeken aan het begin van de week om nog twee huisjes er bij te kunnen bestellen en deze ook te bouwen. Omdat we zo opgeschoten zijn en we tijd over hadden. Maar alles ligt plat. Letterlijk in afwachting op de president.

De voedselpakketten zouden eigenlijk uitgedeeld worden in een stadje verder, maar vanwege de onrust heeft de pastoor besloten dat we het in dit dorpje hielden. Dus vandaag hebben we met de hele groep alle voedselpakketten uitgedeeld! Ik ben er wel achter dat ik gewoon een persoon ben die liever praktisch bezig is. Laat mij maar lekker slepen, klussen, schilderen, met m’n handen werken. Daar word ik blij van en daar voel ik me op mijn gemak. Ik kan er simpelweg niet tegen dat je een beperkt aantal pakketten hebt om uit te delen ten opzichte van het aantal mensen die in een dorpje wonen! Tuurlijk geloof ik in vertrouwen dat de pastoor weet wie het het hardst nodig heeft. Maar ik kan daar echt niet tegen! En ik weet (!) we hebben honderd gezinnen wel kunnen geven! En dat dat echt veel is! Maar ik kan niet zo goed tegen al die verwachtingsvolle ogen van al die mensen die staan te kijken. Maar ik heb gewoon gelijk geleerd hiervan. Is ook goed!

Daarna hebben we de waterfilters uitgedeeld. Een gat in de grond, autoband er boven op, emmer aan een touwtje, een waterput à la Haïti haha. Echt grondwater, dus ze konden de filters wel goed gebruiken. Waren tegen twee uur terug, toen even lekker gegeten en een bakje koffie gedaan. Een nieuw lied uitgezocht voor zondag. Het wordt nu hoogstwaarschijnlijk ‘The Lord is my Shepherd’ aangezien we die allemaal kunnen zingen of in ieder geval we denken voor zondag nog uit ons hoofd te kennen. Uitdaging op zich!

Daarna zijn we gaan kijken bij onze vriend de buurman. Hij was heftig koortsig en zijn wond was weer slechter. ‘t Zag er naar uit dat ze het verband er zelf hadden afgehaald. En met dat ik vroeg of hij zijn medicatie had geslikt en meneertje lief volmondig ‘ja’ zei, hoorde ik ze achter me op grond vallen uit de handen van de vrouw. Waarop dan natuurlijk het excuus komt dat hij ze net wilde gaan nemen. Hij gaf aan dat hij last van zijn keel had met slikken en zijn mond zat vol blaartjes. Het lastige nu is dat wij sowieso niks anders kunnen doen dan die wond schoon te houden, maar hij gewoon echt naar het ziekenhuis moet en al zou hij nu het geld opeens wel hebben, er werkt niemand in een ziekenhuis nu, er is zelfs een vrouw overleden die moest bevallen en hulp nodig had, maar er nu niemand is. Ben benieuwd wat we aan komende dagen nog voor hem kunnen betekenen!

Daarna hebben we de laatste activiteitenmiddag voor de kids gehad. Lekker met z’n allen weer aan de knutsel. Daar genieten ze wel lekker van! En ik nog harder haha. Translate op mijn telefoon erbij, waardoor je honderd mooie selfies verder bent haha, maar dat werkt prima!

Vanavond eerst een poosje met Anna en Irene nog zitten praten, over hoe het leven hier is en hoe zij de groepen ervaren. Zij leiden de groepen hier. Anna komt uit Duitsland en Irene is hier geboren. Twee jonge meiden die de boel wel regelen! En dat het dan voor hun soms wel moeilijk blijkt te zijn dat iedereen komt maar dan ook weer gaat en nooit meer terug komt. Daar kan ik me wel in inleven! Lijkt me ook moeilijk, vooral als je een goeie band opbouwt met iemand. Respect voor deze meiden!

Daarna het lied geoefend, met de gedachte dat we gelukkig de eerst komende maand nog kunnen oefenen en we dus niet bang hoeven te zijn om keihard af te gaan zondag haha! En de avond afgesloten met het thirty-second spel. Haha bloeddrukstandje pieppieppiep. Stelletje fanatiekelingen, dat had ik nog niet zo heftig gezien bij iedereen. Was een mooie afsluiter.